Våra danslärare, trumlärare och musiker

 

Danslärare

 

Helen Scott:
är konstnärlig ledare och grundare av Zindingasou dans & trumcenter. Helen har en lång och gedigen bakgrund  sedan 1985 som dansare med inriktning på modern jazz, latinojazz, fridans och salsa. Sedan sin första resa till Afrika 1995 har hon specialiserat sig inom den västafrikanska danstraditionen och har sedan dess varje år besökt Afrika för att fördjupa sig och vidareutbilda sig i den västafrikanska dans och musiktraditionen.
Helen har tillsammans med John Jatta grundat den välkända gruppen Kachikallì där hon varit konstnärlig ledare och ansvarig koreograf. Helen har undervisat i afrikansk dans sedan 1996. De senaste åren har hon genom upprepade resor till bl a USA, Paris och Afrika utvecklat sina kunskaper inom den afrikanska dansen. Helen har under åren dansat för de främsta inom afrikansk dans i både Afrika och Europa och har genom sin långa erfarenhet och sina djupa kunskaper kommit att bli mycket uppskattad och respekterad som dansare och pedagog, inte bara i Sverige utan även utomlands. Hon inspirerar och förmedlar dansen med stor glädje och energi.

 

Jennifer Jaernek
Dansen har vart en stor del i Jennifers liv ända sedan barnsben då hon började med balett och jazz och gick sedan över till streetdance. Jennifer började undervisa i Hiphop vid 15 års ålder och har haft klasser på olika ställen sedan dess. För ca 3 år sen fann hon den afrikanska dansen under en resa till Guinea och gjorde ett projek arbete om västafikansk dans och musik.

Jennifer har därefter bott i Paris där hon även dansat afrikansk dans. Hon har gjort fler resor till Senegal och Gambia och undervisat i västafrikansk dans under 2 år på olika ställen i Göteborg. I juni 2009 avslutade hon en 1-årig ledarutbildning i afrikansk dans på Urkraft i Stockholm. Jennifer är både en talangfull ung dansare samt en utmärkt pedagog.

 

 

Abdou Sall:

Abdou Sall är en profesionell dansare från Senegal med mångårig erfarenhet av arbete med framträdande danskompanier både i Senegal och Gambia. Abdou dansar traditionell African Ballet, till rytmer bl.a. från Mali, Guinea, Senegal och Gambia, han dansar också Ballet Sabar, som är en modern senegalesisk dans och behärskar även Jola- dans till bougarabou- trummor.  Abdou började som 14- åring studera i 6 år för sin första dansmästare Moussa Bangoura från Guinea, därefter undervisades han av Jau Bouchanji i 3 år, snart dansade Abdou för otaliga danskompanier i Dakar, bl.a.  Ballet Bougarabou, Ballet, Mansour Gey, Ballet Cassoumay, Ballet African, m.m.. Abdou har arbetat både som dansare, koreograf och lärare i många olika grupper. Det senaste året har Abdou haft kurser i Sverige, han har uppträtt som dansare, spelat djembe och balafon i många sammanhang. Abdou är en mycket öppen, energifylld och mjuk dansare. Hans dans börjar i hjärtat, där den fortplantar sig i rörelser till trummornas rytmer. Abdou inspirerar till stor glädje och mycket energi såväl som lärare och som artist.

 

Trumlärare och musiker

 

John Jatta:
är en fantastisk slagverkare från Gambia. John är tillsamman med Helen Scott Grundare av Zindingasou dans & trumcenter. Han är både trumlärare och ansvarig för alla musik arrangemang på centret. John har spelat trummor sedan barnsben och han är kunnig inom de allra flesta slagverk i den västafrikanska musiktraditionen. Hans huvudinstrument är djembe och bukarrabou, men han spelar även congas, panlogo, dondoun och sabbar trummor.
John har spelat med de flesta av de allra främsta slagverkarna från västafrika och han räknas numera till en av de främsta djembesolisterna i sitt hemland och i Skandinavien. John har undervisat i djembe sedan han kom till Sverige 1990. Han är även en mycket skicklig och begåvad musiker som har arbetat i flera kända grupper som Amani, Edo Bumba band, Zic Zac och naturligtvis sina egna grupper Roots manding och Kachikallì. John är framförallt en mycket mångsidig musiker med en bred och djup kunskap i den afrikanska musiktraditionen men han är även en omtyckt och bra pedagog som förmedlar sina kunskaper med mycket glädje och humor.